Koordinationens aktiviteter 2014-2016
Koordinationen har i den forløbne periode iværksat og afviklet tværfakultærer og internationale initiativer samt styrket formidlingen af kønsforskning til den akademiske offentlighed. Aktiviteterne har været velbesøgte og er nået ud til en bred gruppe forskere og studerende både i og udenfor Københavns Universitet og internationalt. Koordinationens aktiviteter bidrager til at styrke dansk kønsforsknings internationale profil og samt til at øge kendskabet til international forskning i Danmark.
De fremhævede aktiviteter har vægt på forskning, undervisning og formidling gennem udvikling af nye undervisnings og kompetencetilbud, afholdelse af seminarer, konferencer samt iværksættelse af nye forskningsprojekter og publicering af både dansk og international forskning.
I forlængelse af Koordinationens handlingsplan fra 2014 er periodens aktiviteter præsenteret under følgende overskrifter: 1. Tværfakultær undervisning. 2. Gender and Body Dynamics – Ph.D-kurser og Master-Classes. 3. Horizon 2020 og køn i forskning. 4. Nye forskningsprojekter og netværk. 5. Formidling og internationalisering. Flere af koordinationens projekter og aktiviteter skaber synergi og dækker flere af kommissoriets målsætninger på samme tid.
TVÆRFAKULTÆR UNDERVISNING
- Gender Certificate. Gender Certificate-ordningen udbydes og administreres af Koordinationen for Kønsforskning og er et konkret tilbud til alle studerende på KU om at kunne kvalificere sig indenfor køns- og kropsrelaterede emner, både i og på tværs af fakulteter. Certifikatet har til formål at dokumentere den studerendes specialisering og kompetencer indenfor køns- og kropsforskning og fungerer som et bevis på, at den studerende i hele sit uddannelsesforløb har bestået kurser svarende til mindst 30 ECTS point indenfor emneområdet.
Der er siden ordningens lancering i sommeren 2014 og frem til i dag blevet udstedt i alt 79 certifikater over tre forskellige runder:
1. runde, april 2015: 17 udstedte certifikater
2. runde, februar 2016: 25 udstedte certifikater
3. runde, september 2016: 37 udstedte certifikater
Der ses en støt stigning i antallet af udstedte certificater og i antallet af registrerede tilmeldinger. Det forventes at certificate nr. 100 kan udstedes primo 2017 og det samlede antal registrerede tilmeldinger har allerede passeret de 200.
- Etablering af aftagerpanel for Gender Cerificate. I 2016 er der blevet arbejdet intensivt på at etablere et aftagerpanel for Gender Certificate initiativet. Formålet med panelet er at sikre kvaliteten af Gender Certificates ved 1. at øge kontakten til aftagerinstitutioner udenfor universitetet med henblik på at styrke de studerendes jobmuligheder 2. at få kvalificerede indspil fra relevante samfundsaktører i forhold til udvikling af nye undervisnings- og kompetencetilbud samt 3. generelt at styrke kontakten til centrale aktører, institutioner og beslutningstagere i det danske samfund. Det første møde for medlemmerne af aftagerpanelet blev afholdt d. 7. november 2016. Her viste medlemmerne stor interesse for initiativet, der også modtog mange konstruktive indspil.
- Konference – “Bodies. Big Data. Believers. – Twists, Turns, and Challenges in 21st Century Gender Research”. International konference, der samtidig fungerede som Årskonference for Kønsforskning, blev afholdt af Koordinationen i samarbejde med Institut for Menneskerettigheder og Foreningen for Kønsforskning d. 28.-29. April 2016. Konferencen modtog støtte fra Forskningsrådet for Kultur og Kommunikation. Til konferencen deltog 210 forskere, fagfolk og studerende fra forskellige faggrene fra både ind- og udland. Konferencen havde til formål at udfolde og udbygge ny og banebrydende forskning i gender and body dynamics med afsæt i de tre hovedtemaer: Bodies, big data og believers.
- Sommerskoler udbudt i forbindelse med Gender Certificate ordningen 2014-2016. Der er i perioden 2014-2016 blevet udbudt følgende sommerskolekurser af Koordinationen i forbindelse med Gender Certificate ordningen:
”Kønne(de) tal – kritisk blik på kvantitative metoder med fokus på køn og krop” (5 ECTS). Underviser: Hilda Rømer Christensen samt et team af tværfakultære forelæsere. Udbudt i august 2014 og august 2015. 25-40 deltagere.
“Gender and Body Dynamics China-Denmark” (5 ECTS) . Underviser: Hilda Rømer Christensen samt gæsteforelæsere. Udbudt i august 2014 og august 2015. 10 – 20 deltagere.
”Gender and Body Dynamics - Interdisciplinary perspectives”. (10 ECTS). Underviser: Hilda Rømer Christensen samt et team af tværfakultære forelæsere. Udbudt i foråret 2016. 40 deltagere.
- Seminar – ”Skilsmisse: En begivenhed, flere perspektiver”. Et tværfagligt seminar afholdt af Koordinationen for kønsforskning 20. marts 2015. Her blev fænomenet skilsmisse belyst af forskere fra flere fakulteter og med tre forskellige perspektiver, et historist, et juridisk og et affektivt.
- Seminar – ”The new China: Gender Class and Everyday Life”. Seminar afholdt af Koordinationen for Kønsforskning 14. august 2015 med fokus på signifikante overlap mellem køn, klasse og nye livsformer i det 21. århundredes Kina. På seminaret blev der sat fokus på nye sociale former og identiteter i dagens Kina set i en kontekst af globalisering og neoliberale reformer. Der blev præsenteret ny forskning i både etablerede og spirende forskningsområder indenfor felterne familie, velfærd og lighed. Herudover blev der også præsenteret nye fokusområder som kønsperspektiver på korruption, forbrugerisme og bæredygtighed.
GENDER AND BODY DYNAMICS – PH.D. KURSER OG MASTER-CLASSES
- Master-class – “Copenhagen Master-class i Gender and Body Dynamics”. Masterclass afviklet af Koordinationen i maj 2014 med professor Aihwa Ong fra Berkeley University som keynote speaker. Her gav professor Ong to forelæsninger samt to åbne dialogsessions med fokus på, hvordan biovidenskaben med nye metoder har åbnet op for eksistensen af enheder/kroppe, der udfordrer de stabiliserede opfattelser af tilhør, krop, race og køn.
- Gæsteforelæsning: – “The iFamily: Self, Family and State in the Risk Society”. Foredrag afviklet af Koordinationen for Kønsforskning og Sociologisk Institut, Asian Dynamics Initiative (ADI) og ThinkChina.dk d. 25. august 2014. Her gav professor Yifei Shen et indblik i det moderne urbane Kina med udgangspunkt i familien og individuelle identiteter.
- Ph.D.-kursus – ”Bodies, Values, Practices”. Koordinationen var i samarbejde med Sociologisk Institut vært for professor Annemarie Mol i september og oktober 2014. Mol er professor i kroppens antropologi ved University of Amsterdam og var årets Velux professor på KU i 2014. Den 10. og 11. september afholdt Mol et par velbesøgte forelæsninger på CSS med fokus på krop og køn ud fra tværfaglige og kritiske feministiske synsvinkler. Forelæsningerne indgik i Ph.d. kurset Bodies, Values, Practices på Sociologisk Institut.
- Master-class – “Material-Semiotic Explorations”. Master-class afviklet af Koordinationen for Kønsforskning i september og oktober 2014. Her gav professor Annemarie Mol fire forelæsninger over fire uger. Oplæggene var arrangeret med særligt henblik på yngre forskere.
HORIZON 2020 OG KØN I FORSKNING
- Horizon 2020 - ”Gendered Innovations”. Projektet Gendered Innovations blev præsenteret ved et arrangement på Det Sundhedsvidenskabelige Fakultet på KU i juni 2014 hvor projektets leder Londa Schiebinger var hovedtaler. Schiebinger blev senere i 2014 inviteret til Danmark som oplægsholder ved Forskningsstyrelsens arrangement Gendered innovations i Horizon 2020. Efterfølgende blev forskere med ekspertiser i køn og ligestilling inviteret med i ministeriets Horizon 2020 referencegrupper. Endelig er Hilda Rømer Christensen blevet interviewet til bladet EU information vedrørende kønsdimmensioner i Horizon 2020. Interviewet er formidlet både live og på print.
- Horizon 2020 og køn i forskning og forskeruddannelse. EU Advisory Group. I Horizon 2020 indgår ligestilling og kønsdimension som vigtige parametre for forskningskvalitet. Dette stiller nye krav til KU om at tilvejebringe kompetencer på disse felter for både studerende og for forskere. Hilda Rømer Christensens/Koordinationen er blevet udpeget til en ny periode som medlem af to ekspertudvalg i tilknytning til Horizon 2020 i 2016-2018; dels Marie Sklodowska Curie Advisory Group samt den tværgående ekspertgruppe Horizon 2020 Advisory Group for Gender med ansvar for gender mainstreaming. Koordinationen ved HRC har i forlængelse heraf fungeret som inviteret bidragyder til paneler og indlæg ved en række internationale MSCA konferencer: i Trento 2014, i Riga 2015 og i Manchester i 2016. Således bidrager Koordinationen konkret til at styrke KUs profil i relation til fremtidige forskningsprojekter.
- Horizon 2020 - Gender AG møde i København. KU og Koordinationen var i forbindelse med ovenstående Horizon 2020 projekt vært for et Gender AG møde i november 2016. Ved mødet deltog medlemmer fra den tværgående ekspertgruppe med ansvar for gender mainstreaming ”Horizon 2020 Advisory Group for Gender”. Gruppen har medlemmer fra de fleste Horizon 2020 AG og formålet er at formulere indspil til den løbende konkretisering af arbejdsprogrammer og calls.
- Side Event til Horizon 2020 møde. I forbindelse med Horizon2020 mødet i København, afholdt Koordinationen i samarbejde med EUs politiske kontor i Styrelsen for Forskning og Innovation et side-event i november 2016 med titlen: ”Horizon 2020 – a Flagship for Gendered Innovations in Research”. Arrangementet blev afholdt med henblik på at styrke kompetencerne i implementering af kønsdimensioner i de forskellige Horizon 2020 projekter. Til eventen var medarbejdere på EU-kontorerne på KU og på andre danske universiteter særligt inviterede. Herudover deltog forskere og eksperter på feltet samt andre interesserede. Udover et ekspertpanel fra et bredt udsnit af EU's medlemslande, deltog også repræsentanter for EU Kommissionen. Arrangementet var velbesøgt med over 60 deltagere.
NYE FORSKNINGSPROJEKTER OG NETVÆRK
- Gender and Body Dynamics – Denmark China. Professor Yifei Shen var i august 2015 gæsteprofessor ved Sociologisk Institut og deltog I både forsknings- og undervisningsaktiviteter blandt andet som co-teacher på sommerskolen: Gender and body dynamics Denmark-China og forelæser ved seminaret The New China: Gender, Class and Everyday Life.
- Horizon 2020 ansøgning - PAGE-Turner: “Turning the Page on Discrimination through Positive Action for Gender Equality”. Koordinationen er medansøger på projektet sammen med otte andre partnere og Dublin Institute of Technology fungerer som koordinatorer. I projektet indgår europæisering af Gender Certificate på KU som eksempel på good practice. Ansøgningen er indsendt til H2020 SwafS funding program (Supporting Science with and for Society) i september 2016 og afgørelse forventes forår/sommer 2017.
- ”Gendered Innovations and Diversity in Transport”. Koordinationen har initieret det nordiske netværk A New Nordic Model of Transport and Mobility som har opnået bevilling fra fra Nos s-h på ca. 400.000 kr. ( 430.000 SEK) sammen med partnere på Oslo Universitet (Norges Transportforskning) og Linkøping Universitet, Sverige. Netværket indebærer afholdelse af tre netværksmøder/konferencer i Oslo 2017, i København og Lund i 2018. Koordinationen fungerer som sekretariat og værtsinstitution for projektet. Der planlægges projektansøgning og anden form for opfølgning.
- Fremtidige projekter: Der er i skrivende stund (november 2016) søgt om finansiering af et lignende internationalt netværk med følgende kinesiske topforskere som partnere: Professor Yuan Ren ved Fudan Universitet, Shanghai og professor Penguin Zhau ved Peking Universitet. Såfremt bevilling opnås vil der blive afholdt en forsknings- og innovationsworkshop i den nye SDC bygning nord for i Beijing i efteråret 2017.
- Forskningsprojekt og forskernetværk med relevante kinesiske forskere og planlagt international workshop i 2017. Forberedelse er finansieret af seed money fra Sino Danish Centre for Education and Research (SDC) og Carlsbergfondet (ansøgt). Herudover er der stadig planer om at søge et Curie-professorat samt at søge om endnu et Ph.D.-stipendium finansieret af SDC eller anden kilde.
FORMIDLING OG INTERNATIONALISERING
- Digitalisering af Kvinder, Køn & Forskning. I foråret 2015 blev samtlige numre af Kvinder, Køn & Forskning gjort tilgængelige på Det Kongelige Biblioteks online tidsskriftsdatabase tidsskrift.dk. Nedenfor ses en oversigt over antallet hits og unikke brugere
- Internationalisering af Kvinder, Køn & Forskning. Det tværvidenskabelige tidsskrift har i en årrække haft fokus på større internationalisering, bl.a. ved at udkomme med mindst ét årligt temanummer på engelsk. I 2015 fik internationaliseringen endnu et nyk opad, med udgivelsen af temanummeret med titlen Gender Dynamiscs. Chinese-Nordic Perspectives, hvor både nordiske og kinesiske kønsforskere bidrog. Udgaven er planlagt til udgivelse i kinesisk version på et kinesisk forlag. Støtte hertil er opnået fra Daloon fonden og Hulda Petersens legat.
- Kvinder, Køn & Forskning modtog KRAKA-prisen 2016. Kvinder, Køn & Forskning modtog KRAKA-prisen i april 2016. I motivationen lagdes blandt andet vægt på, hvordan tidsskriftet har bidraget til teoretiske og metodologiske nyudviklinger og løbende har introduceret nye temaer i formidlingen af kønsforskning. Samtidig roses tidsskriftet for sin kollektive indsats, sin inddragelse af nye og unge forskere samt et vovet temavalg.
- Nyhedsbrev og facebook. Koordinationens nyhedsbrev udsendes til næsten 500 abonnenter og fungerer som et bindeled mellem miljøer i Danmark, nordisk og internationalt. Der er i perioden udsendt i alt 23 nyhedsbreve med i gennemsnit ca. 30 kliks på hver nyhed. Koordinationen har desuden en facebookside med 840 følgere.
Hent hele Koordinationen for Kønsforsknings aktivitetsrapport 2014-2016 som PDF