Koordinationens aktiviteter

På siden her, finder du en præsentation af udvalgte, tidligere aktiviteter, som Koordinationen for Kønsforskning har været vært for, initieret eller deltaget i. Aktiviteterne spænder bredt og inkluderer konferencer, seminarer, workshops og oplæg, der udforsker køn og diversitet i forskellige samfundsmæssige og forskningsmæssige kontekster. Aktiviteterne er sorteret efter år, med de nyeste øverst. Nederst på siden kan du downloade en pdf med en samlet liste over vores aktiviteter samt pdf’er med tidligere årsrapporter og aktivitetsoversigter.

Udvalgte tidligere aktiviteter 

2024

Afsked med Koordinationen for Kønsforskning på SAMF 

En afskedsreception blev afholdt i september 2024, hvor taler blev holdt af blandt andre Hanne Petersen, Professor Emirita, Det Juridiske Fakultet ved Københavns Universitet, og Andrea Peto, Professor in the Department of Gender Studies at Central European University, Vienna, Austria. Herudover gav Hilda Rømer Christensen en gennemgang af Koordinationens store og mangfoldige arbejde over næsten tre årtier.

Koordinationen for Kønsforskning vender tilbage til Det Humanistiske Fakultet (HUM) den 1. oktober 2024, efter at have været en del af SAMF og Sociologisk Institut i mange år. Koordinationen vil fremover være placeret på NorS (Institut for Nordiske Studier og Sprogvidenskab) med Center for Køn, Seksualitet og Forskellighed som ny værtsinstitution. Flytningen markerer også et farvel til den mangeårige leder Hilda Rømer Christensen, der har stået i spidsen for Koordinationen i næsten 30 år. 

2023

Mini-seminar og reception: Grøn transport, teknologi og diversitet

Forskerne Hilda Rømer Christensen og Michala Hvidt Breengaard introducerede og kom et bud på hvordan grøn transport, teknologi og diversitet kan inkluderes i kommunens og borgernes initiativer samt i forskning og uddannelse. Derudover præsenteredes en serie af fem kortfilm, der kaster lys over praksis og visioner i danske kommuner.

Seminaret blev afrundet med en rundbordssamtale om grøn transport, teknologi og diversitet med eksperter, politikere og forskere.

8th of March: FEMINIST INNOVATIONS - Concepts, practices and policies

I anledning af Kvindernes Internationale Kampdag den 8. marts afholdt Koordinationen for Kønsforskning et morgenarrangement med fokus på innovation og entreprenørskab set i et ligestillings-, køns- og diversitetsperspektiv.

Der var oplæg ved Londa Schiebinger, professor i videnskabshistorie ved Stanford University, Cecilie Brøkner, direktør for Innovationsfonden, (tbc) Mathias Wullum Nielsen, lektor ved Sociologisk Institut, Københavns Universitet, samt (tbc) Mia Wagner, medstifter og direktør for Nordic Female Founders.

2022

8. marts: Climate Research - Intersectional and feminist visions

På Kvindernes Internationale Kampdag – den 8. marts – inviterede Koordinationen for Kønsforskning forskere til at rette blikket mod intersektionel, feministisk og kønsforskning i relation til klimaforandringer.

Oplæggene rejste især spørgsmål om de begreber, strukturer og konkrete virkninger, som disse perspektiver peger på i forhold til forskning. Efter oplæggene fulgte en paneldebat med forskere og politiske beslutningstagere, der diskuterede: Hvordan spiller intersektionel, feministisk og ikke-binær kønsforskning ind i dagsordenen og responsen på klimaforandringer og stræben efter bæredygtighed?

Gender Lunch Talks: Gender, War Military and Peace

Koordinationen for Kønsforskning inviterede i maj og juni til Gender Lunch Talks. Gender Lunch Talks var et online arrangement, hvor deltagerne fik tilsendt et Zoom-link forud for hver session.

I forårssemesteret satte Gender Lunch Talks ved Københavns Universitet fokus på kønnede aspekter af krig, militær og fred. En række forskere belyste temaets kompleksiteter, begrebsliggørelser og levede erfaringer.

Arrangementerne fandt sted den 28. maj kl. 12.00–13.00, den 8. juni kl. 12.00–13.00 og den 28. juni kl. 12.00–13.00, hvor der blev afholdt et panel.

2021

Data Feminism I & Il – concepts, methodologies, practices

Data Feminism I og II tog afsæt i den voksende interesse for at kombinere datavidenskab med køns- og diversitetsstudier samt den stigende opmærksomhed på at integrere køns- og diversitetsperspektiver i datavidenskabelige uddannelser.

Seminarerne bød på paperpræsentationer fra førende forskere på området, som belyste vigtige begrebslige, metodiske og praktiske tilgange.

Formålet med de to seminarer var at skabe et tværfagligt forum og at inspirere til ny forskning og nye forskningsperspektiver inden for feltet – med udgangspunkt i forskellige tilgange og praksisser.

Gender Lunch Talks - Climate and Covid-19

Koordinationen for Kønsforskning inviterede i maj til to Gender Lunch Talks. Gender Lunch Talks ved Københavns Universitet satte i foråret fokus på kønsperspektiver i relation til covid-19-pandemien og klimaforandringer.

Den 12. maj kl. 12.00–13.00 præsenterede Gunnhildur Lily Magnusdottir og Annica Kronsell, og den 19. maj kl. 12.00–13.00 holdt Jonas Toubøl og Ditte Andersen oplæg.

Webinar: Gender Smart Mobility in Europe

Den 18. februar 2021 fra kl. 15.00 til 16.30 blev der afholdt et webinar, hvis formål var at fremme ligestilling og diversitet i transportsektoren i EU.

Koordinationen for Kønsforskning inviterede i efteråret til fire Feminist Lunch Talks. Fokus var på feministiske perspektiver på temaer som big data, kønsdiversitet og piger i STEM-fagene (science, technology, engineering, mathematics).

2020

Feminist Lunch talks 

Den 30. september kl. 12.00–13.00 præsenterede Samantha Dawn Breslin oplægget “In programming I don’t give myself a gender”: Complicating gender binaries in computer science.

Den 21. oktober kl. 12.00–13.00 holdt Jette Sandager oplægget Gendered Formations of Educational Interests and Aspirations – Girls in STEM.

Den 28. oktober kl. 12.00–13.00 præsenterede Julien Larregue og Mathias Vullum Nielsen forskningsprojektet Knowledge Hierarchies and Gender Stratification in Danish Academia.

Den 2. december kl. 12.00–13.00 holdt Hanne Petersen oplægget Reflections on sexism, bodily autonomy and democracy in a digital and neoliberal era.

2019

8. marts: Taking Turns with Unconscious Bias - UCPH ready to discuss Unconscious Bias

Arrangementet Taking Turns with Unconscious Bias undersøgte, hvordan bias påvirker akademia, og hvilke strategier der kan anvendes for at imødegå dem. Forskere, universitetsledere og andre aktører delte deres indsigter, og diskussionerne understregede behovet for både individuelle og strukturelle tilgange til at erkende og bekæmpe implicitte, ubevidste og eksplicitte bias – med henblik på at fremme lighed og retfærdighed på de akademiske institutioner.

  • Prorektor Bente Merete Stallknecht og prodekan Andreas de Neergaard deltog sammen med Koordinationen for Kønsforskning i at understrege vigtigheden af at synliggøre bias i akademia.
  • Postdoc Ditte Marie Munch-Jurisic fra Roskilde Universitet præsenterede biasbegrebets oprindelse og betydning.
  • Professor Judy Robertson fra University of Edinburgh introducerede en pragmatisk tilgang til, hvordan universitetet kan blive et mere retfærdigt sted for både ansatte og studerende.
  • Postdoc Lea Skewes fra Aarhus Universitet fremlagde det tredje feministiske perspektiv på ubevidst bias i akademia.
  • Diversitetschef ved Københavns Universitet, Maria Mortensen, og kampagneleder for PromoteMe, Vanessa Hall, deltog i paneldiskussionen med publikum, hvor de blandt andet drøftede, om bias begrebsligt bør forstås som implicit, ubevidst og/eller eksplicit.

Motherhood in Urban China

Den 13. november fra kl. 14.00 til 16.00 holdt Dr. CHEN Meng fra Shanghai University en forelæsning med titlen Perfect Motherhood: Middle-Class Mothers in Urban China på Københavns Universitet.

Arrangementet blev organiseret af Koordinationen for Kønsforskning i samarbejde med Gendering Asia Network og Think China.

Hilda Rømer fra Københavns Universitet holdt et oplæg om Gender Smart Mobility med fokus på det begrebslige rammeværk, implementering og resultater.

Koordinationen for Kønsforskning vært for Øresundsnetværket for kønshistorisk forskning

Koordinationen for kønsforskning ved Københavns Universitet bød velkommen til en en-dagskonference med  Øresundsnätverket för kønshistorisk forskning.

Elderly Care on the Move - Chinese/Danish Perspectives

Der blev afholdt et endagsseminar med fokus på aldrende samfund og ældrepleje i et kinesisk og dansk perspektiv.

Professor Jihua Lu fra Peking University deltog med et oplæg under titlen Elderly Care in China – Changing Norms Across Generations, hvor hun diskuterede de skiftende normer for ældrepleje på tværs af generationer i Kina.

2018

8. marts: Big Data, Digitalization and Cyberfeminism

Den 8. marts fra kl. 9.00 til 11.00 blev der afholdt et arrangement på Københavns Universitet med oplæg af Professor Gabriele Griffin fra Centre for Gender Research, Uppsala Universitet, lektor Nanna Thylstrup og postdoc Daniela Agostinho fra henholdsvis Aarhus Universitet og Institut for Kunst- og Kulturvidenskab, Københavns Universitet, lektor Anders Kristian Munk fra Center for Design, Innovation and Sustainable Transitions, Aalborg Universitet København, samt Maia Kahlke Lorentzen fra DO:TOPIA.

Middle Class on the Move: Lifestyle, Gender, and Culture

En række forskningsseminarer og workshops med temaet Middle Class on the Move: Lifestyle, Gender, and Culture blev i 2018 afholdt som et samarbejde mellem Københavns Universitet, Chinese Academy of Social Sciences (CASS), Sino-Danish Centre (SDC) i Beijing og ThinkChina.dk. Arrangementerne satte fokus på Kinas voksende middelklasse og dens betydning for familieformer, køn, forbrug og kulturelle forandringer i et samfund præget af både lokal og global transformation.

Research Seminar: Middle-Class on the Move: Chinese Family, Gender, and Culture

Den 5. oktober blev forskningsseminaret Middle-Class on the Move: Chinese Family, Gender, and Culture afholdt på Det Samfundsvidenskabelige Fakultet ved Københavns Universitet. Formålet var at undersøge den kinesiske middelklasse som genstand for kritisk og innovativ forskning.

Seminaret blev organiseret af Sociologisk Institut og Koordinationen for Kønsforskning i samarbejde med ThinkChina.dk og med økonomisk støtte fra SC Van Fonden.

To førende forskere inden for kinesiske studier, Dr. LI Chunling og Dr. David Goodman, deltog sammen med en gruppe yngre og erfarne forskere, som diskuterede deres forskellige perspektiver på middelklassen.

Workshop: Middle Class on the Move: Lifestyle, Gender, and Culture

Den 5.–6. december 2018 blev workshoppen Middle Class on the Move: Lifestyle, Gender, and Culture afholdt som den afsluttende begivenhed i en række workshops om Kinas fremvoksende middelklasse, set gennem sociale, kulturelle og institutionelle dynamikker.

Workshoppen blev arrangeret i samarbejde mellem CASS, Københavns Universitet og SDC i Beijing, som også ydede økonomisk støtte.

Programmet bestod af offentlige forelæsninger og sessioner om maskulinitet, bolig, forbrug og sociale medier. Fremtrædende forskere som Professor Li Chunling, Derek Hird og Cancan Wang præsenterede deres forskning. Workshoppen styrkede samarbejdet mellem kinesiske og danske forskningsinstitutioner.

Workshop: Middle Income Strata on the Move – Family, Lifestyle and Sustainability in Contemporary China

Den 14.–15. december blev endnu en workshop afholdt, Middle Income Strata on the Move, afholdt i den nye SDC-bygning på Eastern Yanqihu Campus i Beijing.

Workshoppen havde fokus på Kinas voksende mellemindkomstlag og de centrale dynamikker, som præger nutiden – hvor lokale, regionale og globale kræfter og identiteter flettes tæt sammen. Temaerne spændte over klasse og køn i samspil med familie, iværksætteri, alder, ægteskab, bolig, forbrug og mobilitet.

Workshoppen blev arrangeret af Sociologisk Institut og Koordinationen for Kønsforskning ved Københavns Universitet med økonomisk støtte fra SDC. Den videreførte og uddybdede det stærke samarbejde, der i de senere år var blevet etableret mellem Københavns Universitet og kinesiske institutioner gennem fælles seminarer og sommerskoler på bl.a. Fudan, PKU, CASS og Sociologisk Institut.

2017

Gender Certificate-alumne-arrangement

Koordinationen for Kønsforskning inviterede alle Gender Certificate-studerende og alumner til det første Gender Certificate-alumne-arrangementer.

Ved dette første arrangement holdt Andreas de Neergaard, prodekan for SAMF, Maria Ventegodt Liisberg fra Institut for Menneskerettigheder og Beate Sløk-Andersen, ph.d. ved Saxo-instituttet på HUM, oplæg.

De talte alle om betydningen af køn i forskningen og på arbejdsmarkedet. Arrangementet fandt sted den 20. november 2017 kl. 16.30–18.30.

8. marts - Bodies & Brains

Ved arrangementet om kroppe, køn, hjerner og følelser blev deltagerne introduceret til emnet gennem tre meget forskellige og særdeles interessante oplæg.

Ro Robotham gav perspektiver på, hvordan vi bør forvente, at et ulige kønnet samfund skaber kønnede hjerneforskelle – og at vi derfor også bør være kritiske over for påstande om disse forskelle.

Herefter fortalte Adam Bencard om, hvordan forskning i hjernen, tarmen og mikrobiomet grundlæggende udfordrer vestlige forestillinger om subjektet.

Til sidst viste Maria Mortensen smerte i al dens kompleksitet gennem et performativt oplæg, som gav stemme til både teoretiske og personlige perspektiver på smerte.

2016

Årskonferencen for kønsforskning: Bodies. Big Data. Believers.

Konferencen Bodies. Big Data. Believers blev afholdt som en international og tværfaglig begivenhed med det formål at undersøge og videreudvikle 21. århundredes forskning i køn og kropslighed. Konferencen satte fokus på, hvordan køn og krop ikke blot er forskningsobjekter, men dynamiske størrelser, der er dybt forbundet med sociale, teknologiske og politiske forandringer i det 21. århundrede. 

Med fokus på sammenfletningen af nyere teori, metode og politik satte konferencen rammerne for dialog mellem både spirende og veletablerede forskningsparadigmer. Arrangementet samlede forskere fra en bred vifte af fagområder og inviterede til refleksion over Twists, Turns and Challenges i kønsforskningen i dag.

Tre keynote-forelæsninger: Bodies, Big Data and Believers

Konferencen var bygget op omkring tre centrale keynote-foredrag, der hver især tematiserede et af hovedemnerne:

Professor Ratna Kapur, Jindal Global Law School, New Delhi, talte om de prekære subjekter i menneskerettighedsdiskursen og udfordrede etablerede forståelser af retten og dens rolle i feministisk og postkolonial teori.

Professor Leslie McCall, Department of Sociology, Northwestern University, Chicago, præsenterede sit arbejde med big data og kvantitative metoder, herunder regressions- og netværksanalyse, og viste, hvordan disse tilgange kan fremme nye perspektiver på intersektionalitet i kønsforskningen.

Associate Professor Andrea C. White, Union Theological Seminary, New York, holdt et oplæg om womanistisk teologi med særligt fokus på andrehed, teologisk antropologi og krydsfeltet mellem filosofi og teologi.

Workshops: Twists, Turns and Challenges
Ud over keynote-foredragene bød konferencen på en række paneldebatter og workshop-sessioner, der dækkede en bred vifte af temaer under overskriften Twists, Turns and Challenges in 21st Century Gender Research.

Deltagerne arbejdede med temaer, der tog afsæt i aktuelle spørgsmål og udfordringer for kønsforskningen, herunder:

  • Krop, fedme og fitness
  • Reproduktionsteknologier
  • Kvantitative metoder i kønsstudier
  • Queer arkitektur og byplanlægning
  • Flygtninge og global mobilitet
  • Religion og køn
  • Feministisk økonomi
  • Diagnosesystemer

2015

The New China: Gender, Class and Everyday life

Formålet med seminaret var at sætte fokus på centrale krydsfelter mellem køn, klasse og nye livsformer i det 21. århundredes Kina. Gennem en række oplæg blev der fra forskellige vinkler kastet lys over fremvoksende sociale former og identiteter i en kinesisk kontekst præget af globalisering, nyliberale reformer og forandrede livsformer.

2014

Gender and Communication Conference Beijing

Konferencen ‘Gender and Communication - representation, voice and empowerment in and through media, film and information and communication technologies (ICTs)’ blev holdt i Beijing d. 22-23. september 2014. 

Stanford  kometen Londa Schiebinger og kønnet innovation

Den 23. Juni 2014 var Koordinationen for Kønsforskning vært for Londa Schiebinger, Stanford University, leder af det anerkendte EU-Stanford projekt Gendered Innovations. Schiebinger kom i sin talk ind på, hvorfor inklusionen af køn i naturvidenskab, teknologi, innovation og sundhed er altafgørende for aktuel forskning. Gendered Innovations bygger på 21 casestudier og indeholder en række konkrete værktøjer til at tænke køn ind i alt fra udvælgelse og metode til forsøg og analyser. Schiebingers arbejde udspringer fra parolen: "We can’t afford to get the research wrong."

Professor Annemarie Mol gæster KU

Koordinationen for Kønsforskning og Sociologisk Institut var i september og oktober 2014 vært for professor Annemarie Mol som årets Velux professor på KU. Den 10 og 11. september afholdt Anne Marie Mol et par velbesøgte forelæsninger på CSS med fokus på  krop og køn ud fra tværfaglige og  kritisk feministiske synsvinkler. Aktiviteterne var led i lanceringen af Gender Certificate, et nyt tværfakultært undervisningsinitiativ på KU.

Gæsteforelæsning af Professor Michael Kimmel: "Angry White Men: Race, Class and Gender on the Extreme Right in Europe and the United States"

Sociologen og maskulinitetsforskeren Michael Kimmel holdt en forelæsning om sin bog Angry White Men: American Masculinity at the End of an Era. I forelæsningen undersøgte han den vrede, som mange hvide mænd i USA giver udtryk for, og knyttede den til en følelse af krænket berettigelse – en oplevelse af at have mistet job, rettigheder og status i et samfund under forandring. Kimmel belyste, hvordan denne vrede og frustration kommer til udtryk i højreradikale bevægelser både i USA og i Europa.

Arrangementet blev afsluttet med et seminar, der satte fokus på, hvordan mænd kan inddrages i kønsforskning og ligestillingsdebatter.

Forskerworkshop

ved Peking University, 30-31 august, 2012: Gender Dynamics in the 20th century. Exchanges between China and Denmark. Forslag til workshop med fokus på køn udsprang oprindeligt af kontakter i IARU alliancen, hvor både KU og Peking Universitet er medlemmer, men blev først mulig at gennemføre med støtte fra SDC i 2012. Workshoppen og sommerskolen på Peking Universitet viser, at der godt kan bygges netværk op nedefra i IARU alliancens regi. Og tillige, at modellen med fordel kunne inkluderes og faciliteres i det formelle IARU samarbejde på KU.

Koordinationen har søgt og opnået finansiering fra Velux Fonden til en gæsteprofessor i foråret 2014, Professor Dr. Aihwa Ong

2013

Gender, Research, Innovation

Den 4. april 2013 afholdt Koordinationen for Kønsforskning i samarbejde med Styrelsen for Forskning og Innovation og Det Landsdækkende Udvalg for Kønsforskning det strategiske forskningsseminar Gender, Research, Innovation – Et seminar om integrationen af køn i forskning og innovation.

Seminaret satte fokus på, hvordan kønsforskning kan bidrage til at fremme vækst, velfærd og innovation – både på EU-niveau og i national sammenhæng.

Flere centrale aktører deltog i diskussionerne, hvor perspektiver på kønsdimensionens betydning i forsknings- og innovationssammenhænge blev belyst fra både forskningspolitisk, akademisk og praktisk vinkel.

2012

International conference: Feminist Materialisms - Gender, Nature, Body, Materiality

Den 26.–27. april 2012 blev konferencen Feminist Materialisms afholdt i København med Koordinationen for Kønsforskning som arrangør. Konferencen samlede over 300 deltagere og satte fokus på nye feministiske materialismer med særligt blik for forholdet mellem køn, natur og materialitet.

Konferencen tog udgangspunkt i den materielle vending i feministisk teori og undersøgte temaer som kropslige forskelle, materiel agens og samspillet mellem krop, teknologi og diskurs. Formålet var at udvide feministiske tilgange til materialitet uden at falde tilbage i essentialisme eller biologisk determinisme.

Blandt hovedtalerne var en række markante forskere inden for feltet, herunder professor Karen Barad fra University of California, lektor Vicki Kirby fra University of New South Wales, professor Hanne Petersen fra Københavns Universitet, professor Nina Lykke og lektor Cecilia Åsberg fra Linköpings Universitet samt lektor Malou Juelskjær fra Aarhus Universitet.

Feminist Materialisms blev et centralt forum for diskussion af de mange måder, hvorpå materialitet og køn kan tænkes i samspil, og bidrog til at flytte grænserne for, hvordan feministisk teori forstår kroppe, viden og virkelighed.

2011

Konferencen Køn, krise, kreativitet blev afholdt som et forskningsstrategisk initiativ arrangeret af Det Landsdækkende Udvalg for Kønsforskning og Koordinationen for Kønsforskning. Formålet med konferencen var at sætte fokus på kønsforskningens rolle i relation til den aktuelle forskningspolitiske dagsorden – både gennem visionære perspektiver på, hvordan kønsforskning kan bidrage til vækst, velfærd og innovation, og gennem en diskussion af, hvordan feltet kan styrke sin position som fagområde i såvel den frie som den strategiske forskning.

Konferencen samlede en bred kreds af oplægsholdere fra forskningsråd, ligestillingsinstitutioner, fonde, politik og akademia. Blandt talerne var Katrin Hjort (FKK) og Inge Mærkedahl (FI), Susanne Nour (Institut for Menneskerettigheder), Arnfinn J. Andersen (Norsk Center for Vold og Traumatisk Stress), Anders Hede (Trygfonden) samt politikerne Hanne Agersnap (SF), Yildiz Akdogan (S) og Mette Bock (LA). Kønsforskningsfeltet var repræsenteret ved Ann-Dorte Christensen (Aalborg Universitet), Cathrine Hasse (Aarhus Universitet) og Lotte Holm (Københavns Universitet).

Et af konferencens fremsatte en række konkrete forslag, som både kunne supplere det eksisterende kønsforskningsprogram og bidrage til udviklingen af nye forskningsinitiativer:

  • Indførelse af køns- og ligestillingsmæssige indikatorer i forskningsansøgninger – både i Det Frie og Det Strategiske Forskningsråd
  • Udvikling af en socioøkonomisk indikator i hvert program under de strategiske forskningsråd med fokus på køn, ligestilling og mangfoldighed
  • Etablering af et netværk af “flyvende” eksperter i køn, tilknyttet de respektive forskningsråd
  • En gentagelse af FREJA-programmet fra 1990’erne med fokus på rekruttering og fastholdelse af kvindelige forskere

Se oversigt over highlights i årsrapporter og aktivitetsrapporter

Aktiviteter 2023 - 2024

Aktiviteter 2021-2023

Årsrapport for 2021-2023 og handlingsplan 2024 - 2026

Aktiviteter 2014-2016

Aktiviteter 2010-2013

Aktiviteter 2001-2012

Strategisk samarbejde og internationalisering

Koordinationen har bidraget til at løfte KUs målsætning om at indgå i forpligtende strategiske samarbejder med nationale og internationale samarbejdspartnere. F.eks. ved at etablere netværk og samarbejde med førende universiteter i Norden, Europa og i Asien.

Kønsdimension i Horizon EU

Koordinationen har bidraget til at fremme KUs profil i Horizon EU, hvor ligestilling og kønsdimensioner indgår som vigtige parametre for forskningskvalitet. Bl.a. ved medlemskab af to ekspertudvalg i tilknytning til Horizon 2020: Marie Sklodowska Curie Advisory Group samt den tværgående ekspertgruppe med ansvar for køns-mainstreaming af programmets projekter. Koordinationen kan fremadrettet bidrage til at løfte succesraten i Horizon EU ved at tilbyde kompetencer og viden på disse felter for KUs forskere og projekter.