Projekter

Oversigt over forskningsprojekter under Koordinationen for Kønsforskning

Her finder du en præsentation af tidligere projekter, Koordinationen for Kønsforskning er eller har været involveret i. Projekterne udforsker blandt andet køn og diversitet i relation til innovation, transport og bæredygtighed. Projekterne er sorteret efter år, med de nyeste øverst, og du kan finde links til yderligere information, publikationer og ressourcer.

2023 - 2025: GILL – Gendered Innovation Living Lab

GILL-projektet er finansieret af Horizon Europe og er et paneuropæisk Living Labs-samarbejde med fokus på organisatoriske ændringer og co-creation. GILL-projektet udvikler bæredygtige metoder for kønssensitiv smart innovation. Det er et paneuropæisk Living Labs-samarbejde med fokus på organisatoriske ændringer og co-creation. Målet er at styrke kønsspecifikke praksisser og levere nye perspektiver. Det danske bidrag inkluderer udvikling af et 'fjerde fix' for at støtte Gender Responsive Smart Innovation og Entrepreneurship.

Læs mere om projektet

2022 - 2024: Grøn transport - teknologi og diversitet

Målsætningen med projektet er at øge viden om, hvordan grønne tiltag på transportområdet kan bidrage til et mere bæredygtigt og ligestillet transportsystem og samfund. Projektet udvikler et VEU-forløb (VEU = jobrettet voksen- og efteruddannelse) til medarbejdere inden for transport-, miljø-, planlægnings- og teknikområdet i danske kommuner og er støttet af Forsknings- og Uddannelsesministeriet.  

Læs mere om projektet, se insirationskatalog og videoer 

2019 - 2022: TInnGO

TInnGO (Transport Innovation Gender Observatory) var et 3-årigt forskningsprojekt finansieret af EU's HORIZON 2020-program. TInnGOs formål var at udvikle nye tilgange til bæredygtig transport. Især ville projektet bidrage med et stærkere perspektiv på køn og diversitet for derigennem at styrke innovation inden for det nye felt Smart Transport.

Læs om projektet 

2020: Hverdagsmobilitet under coronakrisen

Undersøgelse: Hvordan oplever du, at coronakrisen har påvirket dine transportvaner?

Hvilken betydning havde Coronakrisens nedlukning af samfundet for danskernes hverdagsmobilitet? Transporterede vi os væsentlig anderledes end før? Og kunne vi forestille os at transportere os anderledes efter?

Læs mere om undersøgelsen

2018 - 2019: Gendering Smart Mobilities i Norden

Projektet styrker nordiske samarbejdsmodeller og udvikler en ny tilgang til ligestilling i transport og mobilitet. Det udfordrer kønsstereotyper i transport og bidrager til mere retfærdige og bæredygtige løsninger. Partnere inkluderer Københavns Universitet, Svensk Vej- og Transportforskning samt Norsk Transportøkonomisk Institut.

Projektet bygger på nordiske og EU-initiativer og samler eksperter med erfaring fra bl.a. Gender Equality and Climate Change (EIGE, 2012) og Gendered Innovations (2013).

Projektet bestod af 3 workshops:

Workshop 1: Gendering Smart Mobilities

Workshoppen undersøgte de kulturelle, samfundsmæssige og institutionelle konsekvenser af skiftet mod shared mobilitity. Der blev kritisk diskuteret teknologiske løsninger og deres påvirkning af mobilitetsforståelser i Norden. Med særligt fokus på Norges e-mobilitetsrolle blev nordiske samarbejdsmodeller og lokale aktører fra Oslo inddraget.

Workshop 2: Non-motorized mobility – Walking and Biking

Workshoppen undersøgte det at gå og cykle som bæredygtige transportformer i nordiske storbyer og analyserede dem som mobilitetsregimer på tværs af kultur, økonomi, planlægning og praksis. Der blev fokuseret på forskelle mellem de nordiske lande, hvor Danmark fungerer som model for cykelvenlige infrastrukturer. Workshoppen diskuterede potentialet for at styrke cykling i hele Norden, nye cykelmodeller som mountainbike og delebike-systemer samt, hvordan de kan gøres mere inkluderende og integreres i byens transportsystemer.

Workshop 3: Smart Mobilities, Planning and policy processes - Gender and diversity mainstreaming

Workshoppen blev organiseret omkring cases udvalgt af deltagere, herunder forskere, beslutningstagere og interessenter, der forberedte eksempler fra deres praksis. Cases blev delt på forhånd og belyste, hvordan køn og ligestilling er integreret i politik, praksis og forskning. Fokus var på politisk implementering af køns- og diversitetsmainstreaming.

Læs bogen, der kom ud af projektet 

2010 - 2019: Tema om Kina

Sociologisk Institut (den tidligere Koordination for Kønsforskning) har i forbindelse med etableringen af universitetscenter Sino Danish Centre i Beijing initieret en række projekter og netværksaktiviteter siden 2010.

Læs om projekter og arrangementer 

2015 - 2018: Kønsaspektet i Horizon 2020

Køn og ligestilling i Horizon2020 bliver et nye fokusområde for  Koordinationen for Kønsforsknings i de kommende år. Det handler dog ikke blot om at involvere flere kvinder i forskningsprojekter og opnå en kvantitativ kønsbalance. Det handler i lige så høj grad om at indtænke kønsaspektet i forskningen eller innovationen

Leder af Koordinationen for Kønsforskning Hilda Rømer Christensen er af EU kommissionen udpeget til  Marie Sklodowska  Curie udvalg, som har fokus på  karriereudvikling og forskeruddannelse i relation til Horizon 2020. Hilda Rømer Christensen er én ud af 18 danske eksperter, som er udpeget direkte af EU kommissionen til at rådgive om kvalitet og relevans i Horizon2020 finansierede projekter. Med sin ekspertise skal Hilda Rømer Christensen desuden være med til at rådgive EU kommissionen med henblik på at indarbejde ligestilling og køns-mainstreaming i udmøntningen af Horizon2020. 

https://uniavisen.dk/koennet-forskning-og-innovation-er-vejen-frem/

2009 - 2011: SKILLRAIL

Koordinationen var partner i EU-programmet SKILLRAIL under EU's 7. rammeprogram (European Union's Research and Innovation funding programme for 2007-2013) også kendt som FP7.
Det tilsvarende program i dag hedder Horizon2020.

SKILLRAIL står for Education and training actions for high-skilled job opportunities in the railway sector.

Læs mere om projektet og dets endelige rapport her.

2007 - 2011: FEMCIT

Gendered Citizenship in Multicultural Europe – The Impact of Contemporary Women’s Movements

FEMCIT-projektet undersøgte, hvordan medborgerskab er kønnet, og hvordan kvinder – både som almindelige borgere og som aktivister – har været engageret i at udfordre uligheder og uretfærdigheder på tværs af Europa.

Projektet var tilknyttet den tidligere Koordination for Kønsforskning.

Læs mere om FEMCIT på Universitetet i Oslos hjemmeside.

2007: TRANSGEN 

TRANSGEN var en såkaldt Special Support Action, der havde til formål at styrke vidensgrundlaget for fremtidig forskning og indsatser under EU’s Syvende Rammeprogram. Projektet arbejdede med at skabe forbindelse mellem kønsmainstreaming og transportområdet som tematisk fokus.

Læs mere om projektet