Roskilde Festival styrker indsatsen for køn og tryghed
Koordinationen har været på Roskilde festi val 2024 og Roskilde Festival har bidraget med en case til Koordinationens sommerskole.
Roskilde Festival, en af Danmarks største og mest ikoniske kulturinstitutioner, har længe været kendt for sine progressive tiltag. Festivalen har i flere år arbejdet målrettet mod at skabe et inkluderende og mangfoldigt fællesskab. Med deres handleplan for diversitet og lighed 2022-2025 sigter festivalen mod at sætte nye standarder for, hvordan køn og diversitet kan integreres i store kulturelle begivenheder.
I år deltog Koordinationen for Kønsforskning på Roskilde Festival for at studere de nyeste tiltag med fokus på køn og diversitet. Deltagelsen blev kombineret med et samarbejde mellem festivalen og Koordinationen for Kønsforsknings sommerskole: Gendered Innovations in private and Public Organisations. Kurset kombinerer teoretiske introduktioner til køn, diversitet og intersektionalitet med innovative modeller og praktiske cases fra virksomheder og organisationer
Tryghed for unge kvinder på festival
Roskilde Festival bidrog med en konkret case, som de studerende arbejdede med under kurset. Denne case fokuserede på følelsen af tryghed for unge kvinder på festivalen. På trods af et fald i grænseoverskridende adfærd er frygten for at opleve ubehagelige situationer stigende, især blandt unge kvinder. Festivalen ønsker at finde måder, hvorpå de kan forbedre følelsen af tryghed, især for kvinder fra minoritetsgrupper.
De studerende udviklede en innovativ løsning til Roskilde Festivalens udfordring med at forbedre sikkerheden og trygheden for unge kvinder i campingområderne. De foreslog en løsning, kaldet "Oaser", designet som små trygge zoner eller "pauserum" strategisk placeret ved vagttårne på festivalens campingområde. Konceptet inkluderer to typer oaser med forskellige ressourcestandarder og kapacitet, hvilket gør det muligt for festivalen at teste forskellige tilgange og identificere den mest effektive løsning. De studerende håber, at oaserne vil skabe en mere inkluderende og sikker atmosfære på Roskilde Festival, især for unge kvinder og andre sårbare grupper. Forslaget blev godt modtaget og er godt i tråd med en af de nye tiltag på årets festival, Soft Spots.
Soft Spots: plads til samtale om køn og sværere festivaloplevelser
Et af de vigtige tiltag på Roskilde Festival 2024 er introduktionen af Soft Spots – særlige områder dedikeret til refleksion og samtale. Disse Soft Spots er skabt for at tilbyde festivaldeltagerne en mulighed for at træde væk fra den travle og intense festivalstemning og ind i et mere roligt og intimt miljø, hvor de kan engagere sig i dybere samtaler og personlig refleksion.
Soft Spots er strategisk placeret rundt omkring på festivalområdet og tilbyder et trygt og inkluderende miljø for alle deltagere. De er designet som små oaser med komfortable siddepladser, teltområder med skygge, og dæmpet belysning, der indbyder til afslapning og dialog. Her kan festivalgæsterne deltage i en række aktiviteter, der spænder fra uformelle samtaler til mere strukturerede diskussioner og workshops, der ledes af eksperter og facilitatorer inden for emner som køn, seksualitet, mentale helbred og diversitet.
Roskilde Festival 2024 er mere end blot en samling af musikalske optrædener; det er en platform for social innovation og læring. Gennem initiativer som Soft Spots og interaktive workshops inviterer Roskilde Festival sine deltagere til at udfordre deres perspektiver og engagere sig i dybere samtaler om køn og diversitet.
Ved at implementere og teste de studerendes ideer sammen med de nye "Soft Spots"-områder, der er designet til refleksion og samtale, demonstrerer Roskilde Festival, hvordan kulturelle begivenheder kan blive platforme for både social innovation og aktiv forandring. Denne tilgang styrker festivalens position som en foregangsinstitution inden for arbejdet med køn, diversitet og tryghed.