20. marts 2025

Kønsværket: Tre specialer – tre perspektiver på køn

Specialeseminar:

Koordinationen for Kønsforskning på Københavns Universitet og Det Kgl. Biblioteks Kønsforskningsservice inviterede den 18. marts til KØNSVÆRKET – en eftermiddag med præsentationer af tre nyere specialer, der på hver deres måde anvender og bidrager til kønsforskningen.

Kønsværket

De tre specialer, der blev præsenteret, var:

”Litteraturens gode pige: en queerteoretisk analyse af litteraturens portrættering af pigen” af Amalie Lundgren Pedersen (Dansk)

Amalie Lundgren Pedersen præsenterede sit speciale Litteraturens gode pige – en queerteoretisk analyse af litteraturens portrættering af pigen – hvor hun undersøgte, hvordan køn og seksualitet bliver formet og forhandlet i nyere dansk litteratur. Med afsæt i romanerne Fladland af Ditte Holm Bro og Pigedyr af Cecilie Lind analyserede hun, hvordan pigens overgang fra barn til ung fremstilles gennem kønnede og affektive strukturer. Med teoretisk inspiration fra Michel Foucault, Sara Ahmed, Lauren Berlant og Laura Mulvey viste hun, hvordan normer og forventninger “klistrer” sig til pigens krop og begær, og hvordan det mandlige blik – både udefra og internaliseret – former hendes muligheder for at udtrykke sig selv og sin seksualitet. Amalie Lundgren Pedersen pegede på, hvordan litteraturen både reproducerer og udfordrer forestillingen om “den gode pige” som en figur, hvis begær og selvforståelse er tæt knyttet til sociale og kulturelle forventninger.

Læs specialet her

”Femicide in Palestine” af Arina Kaki (Mellemøststudier)

Arina Kaki præsenterede sit speciale Femicide in Palestine, hvor hun med en casestudie-tilgang og et intersektionelt teoretisk perspektiv undersøgte kvindedrab i det palæstinensiske samfund i Israel fra 2010 til 2022. Gennem analyser af konkrete sager viste hun, hvordan patriarkalske normer, fragmenteret lovgivning og æreskultur skaber et miljø, hvor vold mod kvinder normaliseres. Hun argumenterede for, at besættelsen forstærker magtesløshed, særligt blandt mænd, hvilket ofte udmønter sig i vold mod kvinder. Med specialet kritiserede Arina Kaki overfladiske juridiske reformer og pegede på behovet for strukturel forandring samt vigtigheden af at bruge præcise termer som “femicide” frem for “æresdrab”.

Læs hele specialet her

“Female Frontiers. Gendered Socio-Economic Dynamics of Migration Through the Lens of Venezuelan Female Migration to Colombia” af Andrea Vejtorp-Birch og Renée Victoria Elliott (Global Development)

Andrea Vejtorp-Birch og Renée Victoria Elliott præsenterede deres speciale Female Frontiers, hvori de undersøgte, hvordan kønnede og socioøkonomiske dynamikker former venezuelanske migrantkvinders liv i Colombia. Med en mixed-methods tilgang kombinerede de kvantitative analyser af nationale data med kvalitative interviews for at belyse, hvordan patriarkalske normer, diskrimination og kønsblinde migrationspolitikker påvirker kvinders muligheder for beskæftigelse, sundhed og integration. Specialet tog afsæt i et intersektionelt og kønsteoretisk perspektiv og viste, at migrantkvinder rammes særligt hårdt af deres position som både kvinder og migranter. De pegede på behovet for kønssensitive reformer, der anerkender kvinders rolle som økonomiske aktører og fremmer ligestilling i en syd-syd-migrations kontekst.

Læs hele specialet her

Tak til oplægsholderne og de mange fremmødte for en inspirerende eftermiddag.

Emner